Friday, April 5, 2024

Tao-Te-Ching, a Finnish interpretation of some parts of the Asian Chinese old classic

  Joskus yli kymmenen vuotta sitten ( joko tammi-tai helmikuussa 2009 tai aiemmin, 2008 tai 2007, luulen. ) kokeeksi käänsin Tao Te Ching'iä, sen erinomaista englanninkielistä Stephen Mitchellin käännöstä ( https://www.amazon.com/Tao-Te-Ching-Laozi/dp/0060812451/ref=mp_s_a_1_4?crid=19GQLI412INGB )  suomeksi, mutta sitten hukkasin tekstini, ja eilen löysin, mutten oel lukenut sitä läpi, ja äskern skannasin tekstin kuviksi, mutta käänsin vain osan luvuistra:

( 19. maaliskuuta 2024   Kännökstekstini oli kai keväällä 2009 (vai vähän aiemmin?) tietokoneelleni kirjoittamani, mutta sitten joskus päiviä tai jopa kuunausiamyöhemmin printtasin sen, mutta siinä oli jotain vikaa, ja niin kauhistuin ja laitoin koko tekstin pois mielestäni. Äsken kun luin alkua, niin siinä yht'äkkiä olikin jokin viittaus seksiin (jostain esp tms kautta ilmassa mielikuva, että kummallisen sosiaalispainitteisen näkökulman ilmaus "aina läsnä syvimmällä sinussa" tarkoittaa että sosiaalisesti dominantti ruutumallinen mies raiskaa naisen.), kun olisi pitänyt olla viittaus elollisen ikiaikaiseen luontoon, siis ihmisen, eläinten ym perustoimintojen perusperiaatteisiin, joita mm on mielestäni nähdyssä luontomaisemassa kulkeminen, näköaisti hahmottaa rakenteita, tunnelmataju ja ymmärrys selventävät niistä luotua maisemakuvaa, joka on jokseenkin perustyyppi maailmankuvasta, maisema, jossa elämme. Sekä toiminnassa että havainnoissa tunnevireiden huomioiminen auttaa oppimaan oaremman taitotason, siinä mielessä ikiaikaisen peruslulntomme osasista myös tunteet ja tunnelmasävyt, tuntein ja ymmärryksellä hahmotetut tavoitteet ohjaavat kohti parast toimivknta elämäbtapaa, ja noihin nyansseihin ja luonnollisiin toimivimpiin ja maailmassa elollusen ym rakenteeltaan siihen rinnastuvan kannalta parhaisiin vaivtoehtoihin maailnassa keskittyminen nostaa taitotasoa entusestään, mikä on jotenkin laulumainen näkökulma, elämän suuri laulu, mistä on jokin lainaus to ttutaitokirjoituksessani LearnTalents.BlogSpot.com sekä sävellystaidon ohjeissani tms blogissa composingmelodies.blogspot.com . 

Niin että en kai ole tuota pidemmälle lukenut tätä tekstiä, missä piti olla oma filosofinen näkemykseni eikä mustaa magiaa. )


I translate my Finnish free translation's beginnibg to English.

Superman philosophy (for my dog called YellowMellow Superman 2009)

World's best advices for happiness, skill and success on all areas of life: Tao-Te-Ching.

Tao is the right way to live, to humans (in the bioligical picture of the world) the most natural way of doing, which works so well that it can bring miracle like results.

1.

The right, natural way of living is not something which one could descrobe by talking.

The right way of living is at the level of expefience. 

Our picture of the world cannot reach it. Instead it has to be lived, experienced, each one must find it from one's own nature. 


When you are free from graving, and don't stick to rigid stuck ways, you can reach the secret of the right way to live. 

Graving like goals on the other habd, program you to a certain point of view, and so you see only a group of phenomena, and do not see life itself.

Those phenomena are of course born from the level of lufe exoerience too, but they have been observed by sonehow lacking alienated eyes. 


All knowledge is knowledge inside some goal-oriented perspective.

You will have to return to the view of lufe of the person who kniws nothing, to the view of life that is open to all possibilities of how thibg could be, if you want to understand life. 


2. 

When people see some things as things to reach for, other things become things to avoid.

When people see some things as good, other things become as if criminal. 

Yet the world is much more complex than this. 


Estimates like "good" and "not-so-good" create each other.

...high and low, before and after


That is why a master does things without doing anything dpecial, at least not snything unnatural or artificial.





















No comments:

Post a Comment